Brugerinddragelse i botilbud for udviklingshæmmede

Brugerinddragelse er hot. Rigtig hot. Men det er også drønsvært, for man kan jo ikke bare spørge folk hvad de vil have.

Hvis brugeren for eksempel er udviklingshæmmet og uvant med indflydelse på egen hverdag, så kunne man jo risikere at svaret var ‘mere Xbox og flere pandekager’ (venlig tanke til Kim) og det er jo helt hen i vejret.

Eller hvad?

Igår mødtes Socialt UdviklingsCenter SUS med repræsentanter fra Udviklingshæmmedes Landsforbund ULF og pædagoger og brugere fra botilbud i Kolding og Billund. Vi skulle identificere en række emner, som botilbuddene kan arbejde videre med i deres stræben efter at udvikle moderne tilbud, som tager de udviklingshæmmede alvorligt. Et vigtigt skridt fra at ‘yde en service til en sæk kartofler’ til at ‘etablere et samarbejde mellem mennesker’ for nu at udtrykke det meget firkantet (og helt urimeligt overfor områdets dygtige pædagoger, der nogen gange lider under en kartoffelsækorienteret lovgivning).

Tilbage til Xbox og pandekagerne…

Med hjælp fra billeder, tegninger og kloge spørgsmål kom vi nemlig et spadestik dybere. Tættere på komplicerede temaer som kærlighed, fremtidsdrømme og informeret selvbestemmelse. Og måske nogle fordomme eller forældede livsværdier som er fundament for ‘systemet’. For hvorfor er det  egentlig forkert, at en mand som Kim hellere vil spille Xbox end samle dimser på et værksted til 3 kroner i timen? På dimseværkstedet føler han sig som en underbetalt idiot og ved spillekonsollen som en dygtig racerkører. Jeg ville måske mene, at man skal være lidt småskør, hvis man vælger dimseværksted over Le Mans, og det er Kim bestemt ikke. Men jeg har ret til at vælge i mit liv, og det har Kim ikke altid i sit.

Det var mange interessante temaer i diskussionerne igår, og de peger tydeligt på, at det er vigtigt at inddrage brugerne af botilbud og give dem indflydelse på egen hverdag. Også selvom det er svært.

Læs gode råd om brugerinddragelse og om at designe sammen med børn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *