Sketchnoting: Få klogere studerende, mere interaktion og max energi!

Skitsering (sketching) hjælper os tænke og tale sammen. På en helt anden måde en ord. Derfor er skitsering eet af de allervigtigste redskaber for professionelle, der arbejder med udvikling, design og strategi, men som underviser slås man ofte med at de studerende simpelthen ikke tø kaste sig ud i at gøre det. Læs artiklen nedenfor og få råd til at krydse den bro med sketchnoting i undervisningen.

Skitsering (sketching) hjælper os tænke og tale sammen. På en helt anden måde en ord. Derfor er skitsering eet af de allervigtigste redskaber for professionelle, der arbejder med udvikling, design og strategi, men som underviser slås man ofte med at de studerende simpelthen ikke tø kaste sig ud i at gøre det. Læs artiklen nedenfor og få råd til, hvordan du krydser den bro med sketchnoting i undervisningen.

Vi er mange der underviser i sammenhænge, hvor studerende skal opfinde nye produkter/services, og formidle for eksempel deres konstruktion eller forretningspotentiale til udenforstående. Og her er det nødvendigt lynhurtigt at kunne skitsere sine ideer, sådan at kolleger, ledelse og kunder hurtigt kan få en ide om hvad hylen man taler om.

Min baggrund er i IT-branchen og her hedder den slags design sketching (nogen gange rapid prototyping), industrielle designere og byggearkitekter kalder det skitsering, og resten af verden alt muligt andet (for eksempel strategisk visualisering eller grafisk facilitering, selvom det ofte i praksis betyder noget helt andet). Pointen er, at

det er nødvendigt at beherske nogle teknikker som fremmer nytænkning og muligheden for at kommunikere ideer.

Jeg har i mange år undervist kommende it-designere på KU, AAU, AU og ITU, og fælles for dem er, at de IKKE rigtig tør kaste sig ud i at producere hurtige skitser – selv når det er et krav på kurset. Fordi de i hele deres liv kun er blevet trænet i at skrive, gætter jeg.

Og hvad gør man så som underviser, når man nu VED at ‘sketching skills’ er langt vigtigere end at kunne skrive koden – for det outsourcer deres kommende arbejdsgivere allerede i dag. Man sniger det ind i undervisningen med en praksis kaldet sketchnoting, og høster oven i købet en masse andre fordele som støtter et effektivt og engagerende lærings- og undervisningsrum. Det gjorde jeg i alle fald, og blev positivt overrasket (og endda mere glad for at undervise).

Er du interesseret i fremgangsmåden og blive inspireret til hvordan man simpelt kan gribe det an, så læs min nye artikel Can you picture this? Instructions for using sketchnotes to help novices improve their design sketching skills nedenfor – det er teknisk set en forskningsartikel, men jeg har forsøgt at gøre den så menneskelig som muligt (det bliver jo aldrig helt godt, men du kan altid springe direkte til konklusionerne og instruktionerne:)

Abstraktet lyder sådan her:

“In design related activities, sketching is a thinking tool next to writing, and sketches are often referred to as the language of designers. The ability to sketch out ideas rapidly in various formats is a central skill for a designer, and should be fostered in many educational programs. Besides design schools and schools for architecture, sketching is – for example – also a central skill for students of interaction design and experience design at a computer science faculty.For most of these students, however, sketching skills are far less developed than writing, and as a result, many students shy away from using sketching as the powerful tool it is for thinking, articulating and communicating ideas with their peers. This proves a great challenge for teachers at programs that rely on students being able to use the language of designers, but rarely provide them with any techniques to help them learn the trade.

Selv folk uden træn ing kan med lidt hjælp opnå en helt anden måde at reflektere og analysere på end det de plejer at gøre med skrift.

Selv folk uden træning kan med lidt hjælp opnå en helt anden måde at reflektere og analysere på end det de plejer at gøre med skrift.

This paper concerns the use of sketchnotes as a means to train basic visual communication and drawing skills for students with next to no experience with drawing. Based on a practical experiment with 55 students it presents insights as to which central basic drawing skills significantly improves the students’ ability and motivation to use sketching as part of their design work. The paper presents valuable instructions for teaching, exercising and critiquing sketchnotes in class in order to train students’ sketching skills.”

Læs hele artiklen Can you picture this? Instructions for using sketchnotes to help novices improve their design sketching skills (Nørgaard, 2017) Publiceret på ICERI2017.

Du kan læse flere forskningsartikler om anvendelsen af sketching i lærings- og udviklingssammenhænge under menupunktet Research.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *